Mellszívó elsősegély

avagy

Segítség, nem szív a mellszívóm!
Mik a teendők és hogyan vigyázz a készülékedre?

Ha egy mellszívó valami miatt nem képez megfelelő vákuumot, az legtöbbször összerakási hiba következménye: vagyis a készülék valamelyik részén levegő áramlik be a rendszerbe. Nézzük, hol fordulhatnak elő ezek a hibák!

A hibakeresés lépései

1.) A mell illeszkedése

Az első hibalehetőség, hogy a tölcsér nem illeszkedik megfelelően a melledre. Az is fontos, hogy fejés közben ne dőlj hátra, hanem enyhén előre: ellenkező esetben a tej visszafolyhat a tölcsérből. Soha ne nyomd rá a melledre túl erősen a tölcsért, mert az erős nyomás elszoríthatja tejvezetékeket.

 A készüléknek sehol sem szabad levegőt beszívnia a tölcsér és a melled között.

2.) A tölcsér betétjei

 Ha a tölcsérhez szűkítőbetétet használsz, a behelyezése után mindig csavarj rajta egy kicsit, különben beszökhet mellette a levegő, vagy akár ki is eshet a tölcsérből.
Ha Optiflow masszázsbetétet használsz, ügyelj rá, hogy teljesen bele legyen nyomva a tölcsérbe, és hogy a szélén található távtartó megfelelően eltartson a tölcsértől.

3.) A zárókupak

A következő lehetőség, hogy a szívókészlet zárókupakja (zöld) nincs megfelelően rácsavarva a szívófejre. Ellenőrizd, hogy jól zár-e!  

A szívótölcséren található egy jelzés: úgy tudod a kupakot ráilleszteni, ha ez a jelölés egy vonalba kerül a zöld zárókupak három jelölésének valamelyikével.
Ha jobb-, vagy balkezes pozícióban szeretnéd használni a készüléket, a jobb- vagy baloldali jelöléssel egy vonalban helyezd fel a kupakot.
Ezután a kupakot rászorítani az óra járásával megegyező irányban kell úgy, hogy a két jelzés kb. fél centire elmozduljon egymástól.
A jobb- vagy balkezes pozíció kiválasztása után ugyanúgy zárd le a kupakot.

4.) A membráncsésze

Az előzőeknél gyakoribb hiba a szívófej tetejében található membráncsésze sérülése, vagy helytelen behelyezése. A kézi készülékek esetében a membráncsésze széle be tud gyűrődni úgy, hogy mellette rés keletkezzen, illetve sérülése vagy deformálódása esetén sem tud légmentesen zárni. A sérült membráncsészét ki kell cserélni!

A membráncsésze épségét úgy tudod ellenőrizni, hogy a pumpakarral és a membráncsészével együtt lecsavarod a zárókupakot.
Ha alulról belenézel, a membráncsészének így kell kinéznie. Látni fogod, ha a csésze gyűrődött vagy sérült. Ügyelj arra is, hogy a csésze bordázott oldala forduljon befelé, ahogy a képeken is!

5.) Az ajakszelep

A leggyakrabban meghibásodó alkatrész az ajakszelep. Tekerd le a szívófejet, hogy lásd, majd zárd le a tölcsért valamivel (pl. egy labdával), és próbálj meg szívni a mellszívóval.   

Ha az ajakszelep jól működik, a vákuum hatására a képen látható alakot kell felvennie. Ha nem működik megfelelően, cseréld ki.

Nagyon fontos, hogy alaposan tanulmányozd át az ajakszelep karbantartására vonatkozó utasításokat (Lásd az oldal alján!), mert ettől függ az ajakszelep elhasználódása!

6.) Kérj segítséget!

Ha a fenti megoldások nem hoztak eredményt, valószínűleg más probléma áll fenn. Ebben az esetben keresd fel a készülék szakszervizét!

Tisztítás

Mosogatás

 

 

 • A tejjel érintkező alkatrészeket minden használat után mosogasd el ivóvíz minőségű vízzel. Szivaccsal mosogass, vagy puha mosogatókefével.
 • A mosogatást minden használat után azonnal végezd el, minden alkatrészt szétszedve.
 • Használj meleg, szappanos vizet a mosogatáshoz. Ha mosogatószert használsz, lehetőleg ökológiai, teljesen lebomló mosogatószer legyen.
 • A szívókészlet alkatrészeit mosogatógép felső rácsán is elmosogathatod, ehhez lehetőleg használj fertőtlenítőprogramot.
 • Az alkatrészeket folyó vízben öblítsd le, és csak akkor pakold el, ha már megszáradtak.
 • Kisbabád védelmében azt javasoljuk, hogy kerüld az erős szintetikus anyagokat tartalmazó mosogatószerek használatát.
 • Azonban az anyatej zsírtartalma miatt fontos a mosogatószeres mosogatás, a forró vizes öblítés nem elegendő!

 

 

A készülék helyes működéséhez elengedhetetlen a minden használat utáni mosogatás és a napi egyszeri fertőtlenítés. Kérjük, mindig a karbantartási útmutatónak megfelelően mosogass és fertőtleníts!

Fertőtlenítés

 

 

 • A tejjel érintkező alkatrészeket naponta egyszer fertőtleníteni szükséges.
 • A fertőtlenítést végezheted forralással. Ebben az esetben a fertőtleníteni kívánt alkatrészeket fazékban kell felforralni úgy, hogy még hideg vízbe helyezed, és a vízzel együtt forralod fel őket. Ajánlott az alkatrészeket forralás előtt bekötni egy textilpelenkába, hogy ne érintkezzenek a forró edény falával. Forrásig melegítsd a vizet és 10 percig hagyd forrni.
 • A vízkőlerakódás elkerülése érdekében a vízhez adj egy evőkanál citromlét vagy ecetet, vagy egy teáskanál citromsavat.
 • Fertőtlenítheted az alkatrészeket elektromos gőzfertőtlenítő készülékkel vagy mikrohullámú sütőben használható gőzfertőtlenítő tasakban is (pl. ARDO Easy Clean). Ebben az esetben kövesd a fertőtlenítésre használt eszköz használati utasítását.
 • A fertőtlenített alkatrészeket egy tiszta textilpelenkán hagyd megszáradni. Csak akkor pakold el őket, ha megszáradtak.
 • A készüléket tárold letakarva.
 • A fertőtlenítéshez ne használj DDAC- vagy klórtartalmú hideg fertőtlenítőfolyadékot, mert anyagmaradványokat hagyhat a felületen, ami bekerülhet az anyatejbe!

 

 

Az ajakszelep karbantartása

Az ajakszelep nagyon sérülékeny, ezért tisztítás, fertőtlenítés közben csak nagyon óvatosan szabad kezelni. Mosogatás közben ne dugj át rajta semmit, még a készülékhez tartozó tisztítókefét sem! Mosószeres vízzel folyasd át, és folyó vizet engedj át rajta. Ellenkező esetben a szelep deformálódhat, ami nem megfelelő vákuumképzéshez vezethet. A szelep minden apró mechanikai sérülése, karcolódása, valamint a vízkőlerakódás is befolyásolja a szíváserősséget. A mosogatáshoz az ajakszelepet óvatosan húzd le a szívófejről, ehhez mindig a csőre vastagabbik oldalait szorítsd össze az ujjaiddal, és úgy húzd le a gifen látható módon, de kiskanállal is lefeszítheted.

Ha rendszeresen a vékonyabbik oldalánál fogva távolítod el, az a szelep idő előtti elhasználódásához vezet. Fontos, hogy az ajakszelepet mindig távolítsd el a szívófejről mosogatás előtt! A vízkőlerakódás elkerülése érdekében kifőzéskor vagy gőzfertőtlenítéskor adj a vízhez egy evőkanál citromlevet vagy ecetet. A leggyakoribb meghibásodások a szelep nem megfelelő kezeléséből adódó sérülésére vezethetők vissza, ezért kérjük, pontosan tartsd be a rá vonatkozó utasításokat!

Kattints ide a használati utasítás letöltéséhez!